Přehled druhů piva III.
Stout | Jde o velmi silné pivo. Většinou mají tmavě černou barvu a příchuť spáleného sladu. Existují různé modifikace "stoutu" - takže jejich chuť může být i hořká, sladká nebo suchá... to co mají však společné, je jejich hustá krémová pěna. |
Bitter stout | národní pivo Irska. Hlavním pivovarem, který toto pivo vaří je Guiness z Dublinu, ale také pivovary v Karibiku nebo západní Africe. Většinou jde o pivo hořčí chuti - někdy označován jako extra stout. Nejlépe chutná při pokojové teplotě, ale lze i vychlazené (případně se šampaňským). |
Milk stout | Někdy označován jako sweet stout. Jde o lehce mléčný anglický stout s nízkým obsahem alkoholu. Podává se při pokojové teplotě. . |
Russian stout | Je mimořádně silný a výrazně voňavý. Původně se vyráběl v Petrohradě, dnes však i v Londýně s objemovým podílem alkoholu vice než 10,5%. Obvykle se stylizují jako ječmenná (ječná) vína. Čepované silná piva se často nazývají old ales a jejich objemový podíl alkoholu je 6-8%. |
Pšeničné pivo | V Belgii má toto pivo nakyslou a kořeněnou příchuť a je zakalené. Vyrábí se z nesladované pšenice + přidání různých bilinek a kůry z pomeranče. V Německu se vaří ze zesladované pšenice bez dalších přísad. Pšeničná piva jsou tmavá i světlá a mají osvěžující a nakyslou chuť. |
Berlínské světlé | jde klasické osvěžující pšeničné pivo s fermentací. Mívají příchuť mařinky vonné nebo malinového džusu a podávává se při pokojové teplotě. Někdy se označuje jako Šampaňské Sprévy |
Bílé pivo | je to vlastně klasické pšeničné pivo. |
Ječné víno | Jde o velmi silné svrchně kvašené pivo. Zbarvení se může pohybovat od světlé až po tmavou. I v Británii se nejsilnější produkt nazývá ječné víno (Barlay wine ). . |
Jihoněmecké pšeničné | Můžeme nalézt velké množství variant tohoto piva. Vyrábí se v Bádensku-Wurttenbersku. Má výraznější hustotu(12,4-14) než Berlínské světlé. Objemový podíl alkoholu je 5% a výše. Podává se se sklepovou teplotou nebo mírně chlazené s plátkem citrónu. |