Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vína šumivá

V těchto vínech je rozpuštěn oxid uhličitý, který má za následek "bouchání šampaňských":-) Při otevření oxid uhličitý z láhve vyletí v podobě bublinek. Tento plyn vzniká při kvašení, kdy se cukr mění na alkohol a oxid uhličitý. Při výrobě ostatních vín necháváme oxid uhličitý volně uniknout. Při druhotném kvašení musíme "šumivé víno" dát do uzavřené láhve a nechat kvasit. Tak oxid uhličitý zůstane ve víně. Tento způsob přípravy se nazývá Méthode Champenoise (metod šapenuáz). Dalším způsobem výroby šumivých vín může být kvašení v uzavřeném tanku.

Šumivá vína mají barvu bílou, růžovou i červenou. Podáváme je při teplotě 6-7°C.

Vína šampaňská

Tyto vína jsou vyrobena výše zmíněnou metodou Champenoise za velmi přísných podmínek z předepsaných hroznů vinné révy, které pochází z kontrolovaného území, podle kterého jsou tato vína pojmenována. Oblast se jmenuje CHAMPAGNE (šampaň). Pouze tato vína, které pochází z této oblasti se mohou prodávat pod názvem CHAMPAGNE. Jde tedy o chráněnou značku. Mohou mít barvu bílou nebo růžovou. Nejlépe podáváme při teplotě 8°C.

Vína perlivá

Perlivost těchto vín je menší než u "vín šumivých", ale jsou svěží a dobře pitelná. Oxid uhličitý nevzniká přírodně, ale dosycujeme jím již hotové (vykvašené) víno. Vína oxid uhličitý získávají také metodou Sur Li.Podáváme je při teplotě 8-10°C.

Vína suchá

Tyto vína neobsahují cukry. Všechen cukr v tomto víně zcela prokvasil.

Vína přírodní sladká

V těchto vínech všechen cukr zcela neprokvasil. Obsahují tzv. "zbytkový cukr".

Vína dezertní

Jsou to vína doslazovaná řepným cukrem. Mají vyšší procento alkoholu (14-20%).

Vína kořeněná (tzv. VERMUT)

Připravují se z hotových vín scelováním s výtažkem z bylin a koření. Nejznámějšími těmito víny jsou Cinzano (činzáno) a Martiny (martyny). Z vín francouzských známe např. St.Raphael (serafael). Podáváme při teplotě 6-
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA