Jdi na obsah Jdi na menu
 


Správné podávání a skladování


K tomu aby mělo pivo správnou chuť můsíme dát pozor na jeho ošetřování a skladování. Pivo je velmi citlivé na tepelné výkyvy. Měli bychom jej skladovat v čistých provzdušněných skladech. Také je potřeba dbát na to, aby se pivo neskladovalo spolu s některými výrobky, které by mohly pivo "nasmrádnout".

Dále by se pivo mělo skladovat v temných sklenicích a chránit jej před slunečními paprsky (což si mnoha tzv. supermarketech majitelé nejspíš nemyslí:-)). Teplota skladování by měla být kolem 7 &grad;C. Teploty pod 4 &grad;C pivu škodí, protože pak hrozí vznik tzv. "chladového zákalu". V případě vyšších teplot pivo zase ztrácí chuť, protože začíná vznikat oxid uhličitý. To také zapříčiňuje nadměrnou pěnivost - což je vcelku nepříjemné pro hostince, kde se pivo pije ve velkém:-))

Správná teplota čepovaného piva by se měla pohybovat v létě kolem 7 &grad;C a v zimě od 7-10 &grad;C. Teplota podávání však závisí také na druhu piva (viz. články Druhy piva).
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA