Jdi na obsah Jdi na menu
 


Černé pivo ze sladové kávy

Sežeňte si smaltovanou nádobu, tam nalijte asi 10 litrů vody, přidejte 0,5kg sladové kávy a tuto směs povařte asi 1hodinu

Potom přidejte 10g chmelu a 40dkg cukru. Celé vařte dalších 20 minut. Poté směs ochlaďte na teplotu místnosti. Malé množství získané směsi smíchejte s 10g kvasinek a přelejte do nádoby. Nechejte směs pokvasit asi do následujícího dne.

Další den roztok proceďte přes husté plátno a můžete stáčet do lahví.

Láhve by měly být uzavřené a vzduchotěsné. V případě že je budete chtít zazátkovat, zajistěte zátku proti vystřelení (například drátkem nebo provázkem). Láhve uložte na chladné místo. Po několika dnech již můžete láhve otevřít, a pokud vám veškeré pivo nevypění, tak vám přeji "nazdraví":-))

 

 

 

 

 

Medové pivo

Obstarejte si 1,2kg medu a vařte jej asi půl hodiny s 9 litry vody. Odpařený objem vody doplňte na 10 litrů. Do roztoku vložte pytlík s 2dkg chmele a vařte asi 20-30 minut. Do litru ochlazeného roztoku přidejte 5g kvasinek a nechte několik hodin na teplém místě.

Zchlazenou mladinu přelijte do demižónu a přidejte rozmnožené kvasinky. Demižon přivažte řídkou tkaninou a nechejte na teplém místě. Kvašení by mělo zkončit asi po 3-5 dnech. Potom demižón hoďte na chladné místo. Po několika dnech můžete medovinu stáčet do lahví.

 

 

 

 

 

 

 

Mléčná pivní polévka

Odměřte 0,5 litru světlého piva (podle chutí desítku nebo dvanáctku) a svařte ho. Stejně tak s mlékem (0,5 litru mléka a svařte jej).

Zvlášť rozmíchejte 2 žloutk + 2 lžíce mouky + 0,5 litru mléka. Poté smíchejte svařené mléko se svařeným pivem a přilejte rozmíchané žloutky s moukou. Nyní celou směs svaříme dohromady až do varu. Do hotové polévky přidáme máslo a libovolně dochutíme (třeba 0,5 litrem dvanáctky:-)))

 

 

Mléčná pivní polévka podle Němčourů

1 litr světlého piva nalijte do hrnce. K tomu přidejte šťávu z půlky citrónu + kus skořice + osolíme a osladíme (podle chuti). Začneme zahřívat a když teplota skoro dosáhne bodu varu, tak přilijeme do polévky za stálého míchání 15 g škrobové moučky (Solamyl).

Škrobovou moučku musíme nejdříve rozmíchat v koflíku horké polévky. Po přilétí do polévky vše dobře promícháme a můžeme jíst....

Pozn : pro černé pivo nemusíme tolik sladit a navíc přidáme do horké polévky 0,5 litru mléka.

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA