Jdi na obsah Jdi na menu
 


Za dávna ...

Již ve staré Mezopotámii se věřilo v léčebné schopnosti piva. V prvních lékárnách byly z medu, mléka, koření, soli, bylin, olejů a piva zhotovované léčivé nápoje a masti. V pivě dokonce rozpouštěli léky pro snadnější vstřebávání. Ředili se tak léky pro vnitřní použití, ale i různé ingredience používané na výplň zubů.

         Také se pivem léčila otrava způsobená štípnutím škorpióna (to by mě zajímalo, jaká byla účinnost:-))

         I v Egyptě se pivo využívalo k lékařským účelům. Zajímavé je například to, že se pivo používalo jako antikoncepční přípravek pro zabránění početí.

Sladké pivo tvořilo základ léčivých a očisťujících nálevů. Využítí také našlo při léčení zácpy (tak to chápu:-))

Léčení často probíhalo pomocí různých zaklínadel, magických formulí a čar. To bylo stejně tak důležité jako podávání samotných léků. Pokud někdo neuměl psát, tak mu stačilo napsané zaklínadlo na papyrusu omýt pivem a to potom vypít (případně to mohl nosit napsané na amuletě).

Pivo a zdraví

Pivu se často přisuzovaly léčitelské účinky. Pije se v lidské civilizaci již tak dlouho, že lidé vypozorovali jeho vliv na zdravotní stav. Protože český národ zaujímá ve spotřebě piva přední místa ve světových statistikách, věnuje se řada lékařů výzkumu vlivu pití piva na člověka. Z poznatků výzkumých ústavů vyplývá, že pivo je fyziologicky mimořádně vyrovnaný nápoj.

Pivo obsahuje vodu, sacharidy, bílkoviny, vitamíny, biogenní prvky, ionty a další látky pozitivně působící na lidský organismus. 92 % obsah vody umožňuje rychlé uhašení žízně. Pivo neobsahuje tuky ani cholesterol, ale díky sacharidům je zdrojem energie (cca 400 - 500 kcal v 1 l nápoje). Přítomnost všech vitamínů skupiny B, stopových prvků a minerálů především hořčíku, draslíku, fosforu, chloridu, křemíku, zinku, balastních látek podporujících trávení a nižší koncentrace škodlivin, vede k následujícím pozitivním účinkům umírněné konzumace piva (doporučeno 1 - 2 l denně): uklidňující vliv, odbourání stresu, prevence proti infarktům a srdeční mrtvici, příznivé účinky na trávení, činnost žaludku, snížení hladiny cholesterolu, růst, nervovou aktivitu, prevence proti kožním chorobám, prevence tvorby ledvinových a žlučníkových kamenů, podpora vylučování moči, anti-oxidační ochrana proti nádorům a srdečně cévním onemocněním, prevence arteriosklerózy, Alzheimerovy nem, kladné účinky na metabolismus bílkovin, aminokyselin, snížení krevního tlaku, povzbuzení tvorby červených krvinek posílení kostí. 

Zdravá míra konzumace piva.

Nejnovější výzkumy prokázaly, že nejvíce umírají kuřáci, kteří nadměrně pijí alkoholické nápoje, hned za nimi jsou lidé, kteří nadměrně holdují alkoholickým nápojům a nebo nepijí vůbec. K tématu pivo, alkohol a zdraví člověka existuje celá řada studií. Doporučení například ministerské komise britské vlády je: užitečné je pít denně jeden až dva drinky (jeden nápoj je 8 gramů alkoholu), nezávadné jsou 3 až 4 drinky u mužů za den, větší počet drinků nad 3 až 4 je riskantní. Profesor Piedl například dále uvádí: jedno pivo je lepší než žádné, dvě jsou lepší než jedno. Čtyři piva však neznamená, že jsou dvojnásobně lepší než piva dvě. Plzeňský Prazdroj, a.s. poukazuje tak na přednosti umírněného pití piva. 

Pivo je zdravější než jiné druhy alkoholu.

Protože pivo není „prázdný“ alkoholický nápoj a navíc obsahuje 92 % vody. Obsahuje látky působící kladně na lidský organismus. Tyto látky snižují podíl tuků v lidském organismu, příznivě působí na výměnu tuků a cukrů v krevním řečišti, regulují krevní tlak, snižují obsah cholesterolu podporujícího arteriosklerózu, naopak zvyšují podíl ochranného cholesterolu HDL v krvi, snižují hladinu cukru v krvi a omezují nadměrnou tvorbu inzulínu. Pivo podporuje vylučování moči. Taktéž obsahuje antioxidanty, látky, které snižují riziko rakoviny a zvyšují tělesnou odolnost. 

 

 

 

Negativní aspekty konzumace piva.

Samotná konzumace piva není negativní. Negativní aspekty jsou spíše spojeny s alkoholem, který pivo obsahuje jako produkt kvašení při jeho výrobě. Na účet piva je často připisována podnapilost jeho konzumentů v hospodách, protože pivo je hlavním podávaným nápojem. Příčinou této podnapilosti však většinou není přímo pivo, ale spíše způsob, kterým jsme zvyklí pivo konzumovat. K podnapilosti totiž často vede kombinace piva s "tvrdým" alkoholem (destiláty). Jeden "panák" je ve srovnání s pivem velká jednorázová dávka. Tolik alkoholu v tak krátké době lze v pivu jen těžko vypít. Ke vzniku závislosti (alkoholismu) vede především požívání destilátů, byť z počátku často kombinovaných s pivem. 

Složky piva škodlivé pro zdraví.

Nejškodlivější je alkohol, který je ovšem v pivě obsažen ve velmi nízké koncentraci. Pivo obsahuje 92 % vody (jak už bylo řečeno) a u plzeňských piv od 0,5 do 5,1 % obsahu alkoholu. Nadměrné pití piva může poškozovat játra, ledviny a způsobovat nadměrné odumírání mozkových buněk. V tomto případě je ale riziko těchto problémů z alkoholických nápojů u piva nejnižší.

Když se to přežene:-)

Kocovina je stav otravy alkoholem, způsobená nekoncentrováním toxinů, dehydratací organismu a přeměnou alkoholu na toxickou látku, která se rozloží na kyselinu octovou a oxid uhličitý způsobující bolest hlavy. Odborníky je doporučováno vypít velké množství tekutin, doplnit hladinu minerálů, cukrů a vitaminů

do 0,2 g.kg-1

jednoznačně fyziologická hladina

do 0,3 g.kg-1

možná zvýšená fyziologická hladina, nemluvíme o podnapilosti

0,4 - 0,5 g.kg-1

vznikají poruchy vestibulárního aparátu a vnímání

0,5 - 1,0 g.kg-1

podnapilosti

l,0 - 1,5 g.kg-1

mírná opilost

1,5 - 2,0 g.kg-1

střední opilost

2,0 - 3,0 g.kg-1

těžká opilost

3,0 - 4,0 g.kg-1

intoxikace

nad ? g.kg-1

smrtelná intoxikace

 

 

Pivo jako lék z pohledu gynekologa

Pozitivní účinky piva na ženský organismus jsou známy již tisíce let - již v Egyptě se pivo využívalo v lékařské praxi. Díky svému bohatému obsahu vitamínů a minerálů prospívá pivo ženám především ve věku produktivním a ženám v klimakteriu.

Zejména ženy v klimakteriu, které prožívají řadu metabolických změn z nedostatku ženských hormonů, trpí nedostatkem vitamínů, minerálů a jiných potřebných látek. Následkem nedostatku těchto látek pak mohou být různé poruchy a onemocnění jako např. osteoporóza, ateroskleróza s rizikem zlomenin aj.
Prevence a léčba těchto poruch závisí na třech hlavních oblastech, které jsou vzájemně nezastupitelné:


1. Správná výživa - ta je postavena na vyváženosti bílkovin, tuků a cukrů, na dostatku vápníku, hořčíku, fosforu, stopových prvků, vitaminů, tzv. antioxidantů, ale i dostatku tekutin. 
2. Pravidelný pohyb, zdravý životní styl a vyhýbání se stresu. 
3. Léčba hormonální - estrogeny, pro případy, kdy ženy estrogeny užívat nemohou nebo nechtějí, máme alternativní způsoby léčby.

Pivo jako kvalitní isotonický roztok s dostatkem vápníku, hořčíku a dalších prvků, s antioxidačním účinkem, dostatkem celé škály vitaminů B, bez obsahu tuků, přitom s dostatečným energetickým potenciálem a s nízkým obsahem alkoholu může léčebně zasáhnout do všech těchto oblastí.
Je neuvěřitelné, že pivo, národní nápoj, kvůli kterému jsou neustále plné hospody, hučící až do pozdních nočních hodin, pivo často spojované s opilstvím a alkoholismem, může být lékem spojujícím řadu pozitivních vzájemně se citlivě doplňujících účinků.
Využití v medicíně tedy můžeme rozdělit následovně:


A.
Prevence kardiovaskulárních nemocí Pivo pozitivně ovlivňuje spektrum krevních tuků, snižuje hladiny cholesterolu, zvyšuje hladiny "hodného" cholesterolu o vysoké hustotě (HDL) a snižuje hladin "zlého" cholesterolu o nízké hustotě (LDL). Navíc jsou v něm obsaženy "proticholesterolově" působící polyfenoly, látky s antioxidačním účinkem. Cholesterol se mění v rizikový až oxidačním vlivem tzv. volných radikálů. To jsou ty nebezpečné plamínky, jak jsme je mohli nedávno vidět televizním šotu o správné výživě. O pivu se v něm bohužel nemluvilo. Je třeba říci, že na vzniku ischemické nemoci srdeční se abnormální lipidy v krvi dyslipidemie - podílí asi jednou třetinou. Ostatní faktory rizika představují nedostatek tekutin, vitaminů, vápníku a dalších prvků, nesprávný životní styl a stresové situace. I tady má pivo co nabídnout - jednak tím, že obsahuje dostatek kvalitní vody a zabraňuje dehydrataci organismu, jednak obsahuje alkohol, který zde působí jako antistresový lék, rozšiřuje cévy, podporuje krevní oběh a snižuje tak riziko srdečních onemocnění. Pivo obsahuje řadu vitaminů, hlavně skupiny B, jako např. niacin, kyselinu panthotenovou, pyridoxin, riboflavin a kyselinu listovou. Z minerálů to je především vápník a hořčík, ale I zinek, železo, fluor a měď. Kardiologové doporučují jako "léčebnou dávku" pravidelnou denní konzumaci 2 - 3 piv, pochopitelně bez cigaret. Ateroskleróza a riziko infarktu myokardu se u mužů objevuje asi o 10 let dříve než u žen, měli by proto s pitím piva začínat dříve, ve 20 - 30 letech, ženy pak asi ve 40. Pokud však začnou v 50 letech, ani pak není ještě pozdě.

B.
Prevence osteoporózy Je dána obsahem vápníku (1 litr piva představuje 7 % denní spotřeby vápníku) a hořčíku (1 litr = 40 % denní spotřeby).

C.
Prevence Alzheimerovy nemoci Může být pozitivně ovlivněna obsahem vitaminu B2, posilujícího nervovou aktivitu a obsahem křemíku, který brzdí absorpci hliníku v těle. O něm je známo, že podporuje vznik Alzheimerovy nemoci.

D.
Lék "zelené medicíny" Je známo, že chmel patří mezi 300 rostlin, které mohou být zdrojem přírodních látek s estrogenním účinkem (fytoestrogeny), nebo s účinkem hormonům podobným (fytohormony). V této kapitole zůstává ještě velmi mnoho neobjeveno a je možné, že současný trend hledání alternativ estrogenní léčby nás zavede až k chmelu, a tím i k pivu.

  

 Pivo a děti


Pro děti je alkohol i v těch nejmenších dávkách škodlivý. Škodí hlavně vyvíjejícím se nervům a mozkové tkáni. Děti jsou na alkohol mnohem vnímavější než dospělí. Plzeňský Prazdroj prodává své produkty svým zákazníkům - obchodníkům, kteří je dále prodávají přímým spotřebitelům. Tito prodejci (obchody, restaurace) jsou pak ze zákona odpovědni za dodržení hranice 18 let pro každého, kde nakupuje alkohol. 

Pivo je pro děti nevhodné až škodlivé, protože pivo obsahuje alkohol. Zatímco dospělý zdravý organismus dokáže alkohol obsažený v pivu celkem bez následků odbourávat, dětský organismus, jenž se ještě vyvíjí, může být pitím alkoholu vážně poškozen. Náš zákon také zakazuje podávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let a osoba, která by podala dítěti alkoholický nápoj, může být i trestně stíhána. Pivo sice obsahuje řadu zdravých látek a vitamínů B, ale pro děti a mladistvé je nutno volit jiné zdroje těchto vitamínů. Lze doporučit například výrobky z pivovarských kvasnic.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA