Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie

Dříve se pivo posuzovalo především zrakem a chutí - to je taky nejdůležitější:-)) Později však přišli na nový typ degustační zkoušky piva a to pomocí "jelenice". Tzv. "rychtář", písař nebo zvláštní úředníci si sedli na dubovou lavici, která byla celá polítá pivem. Měli na sobě oblečené jelenicové gatě, díky kterým zkoušeli kvalitu piva. Na lavici seděli snad celou hodinu a pouze seděli a pili a seděli a pili... Potom na společné znamení se zvedli a pokud se lavice přilepila ke kalhotám a zvedla se spolu s "degustárory", tak bylo pivo kvalitní. Pokud se však lavice ani nepohla a zůstala na zemi, tak musel místní sládek zaplatit pokutu. Zprávy o tomto stylu degustace pocházejí již z roku 1620 z Mnichovského velkopivovaru Hackerbrau (založen 1417).

Dnes

K měření je samozřejmě spousta různých přístrojů a chemickými rozbory. Jinak kvalita piva závisí na těchto vlastnostech :

  • průzračnost piva

  • pěnivost (její stabilita, barva pěny)

  • vůně

  • chuť

  • vyváženost jednotlivých chuťových položek

  • nasycení oxidem uhličitým (říz)

  • hořkost (čím větší procento alkoholu, tím vyšší hořkost)



Tyto zkoušky dělají různí degustátoři a zpracovávají své vlastní výsledky. Ty se nakonec shrnou, dají dohromady, vyhodnotí a udělají společný závěr.
 
 

 

 

Z DALŠÍCH WEBŮ

REKLAMA